60+ Reka bentuk Tatu Samoa yang Unik & Makna – Corak Tribal yang Menakjubkan (2018)

Tato samoa

Samoa adalah salah satu daripada banyak pulau di sekitar sub wilayah Oceania secara kolektif dirujuk sebagai Polynesia. Kepulauan sekitar Polynesia berkongsi bahasa, budaya dan kepercayaan yang sama, maka tato Samoa juga boleh dirujuk sebagai tatu Polynesia.

Samoa Tattoo 42

Sumber

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoaTato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Sejarah

Untuk masa yang sangat lama, orang Samoa telah menodai diri mereka, lelaki dan wanita atas sebab yang berbeza. Mereka melakukan ini menggunakan kaedah yang sangat kasar seperti kayu, tulang, gading dan kura-kura, yang akan membuat pengalaman yang sangat menyakitkan.

Mereka masih melakukannya, bagaimanapun, kerana ia memegang banyak makna dalam budaya mereka. Orang-orang Samoans mengalami hari-hari dan minggu-minggu proses, dan juga mempunyai ahli keluarga mereka untuk dorongan.

Tatu samoan

Samoa Tattoo 41

Sumber

Samoa Tattoo 43

Sumber

Proses tatu adalah ritual dan mempunyai makna yang besar kerana ia boleh mewakili pencapaian dan berkembang menjadi dewasa untuk kanak-kanak lelaki. Selalunya, tatu akan mewakili kelas seseorang di dalam masyarakat, dengan orang penting memamerkan lebih banyak dakwat.

Inilah sebab mengapa wanita biasanya mempunyai tatu kecil dan ringan kerana mereka dianggap lebih rendah daripada lelaki.

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Seni tatu telah biasa di kalangan negara-negara Polinesia. Ada juga yang percaya bahawa mereka juga yang pertama melakukannya, mungkin kerana perkataan tatu berasal dari tata tata bahasa Samoa.

Selepas dijajah oleh Jerman, kemudian New Zealand, tatu Samoa menjadi lebih biasa di rantau lain di dunia. Trend menggunakan reka bentuk Samoa di dalam tatu telah sejak saat itu merangsang ke masyarakat lain, mungkin kerana teknologi tatu yang lebih baik.

Tatu samoan

Samoa Tattoo 44

Sumber

Samoa Tattoo 45

Sumber

 • Samoa Tattoo 62
 • Samoa Tattoo 61
 • Samoa Tattoo 60

Makna

Tato samoa mungkin mewakili pelbagai perkara, bergantung kepada simbol dominan yang digunakan. Ingat, tatu-tato ini banyak bergantung kepada pengulangan dan ini menyebabkan reka bentuk mempunyai aliran tertentu.

Oleh itu, apabila satu simbol, katakan, lautan, diulang, tatu mempunyai makna yang berbeza dari satu dengan matahari sebagai simbol yang dominan. Secara keseluruhannya, tatu ini boleh digunakan untuk mewakili kesuburan, keluarga, cinta, kehidupan, kematian dan juga perlindungan dari kejahatan.

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

 • Samoa Tattoo 58
 • Samoa Tattoo 57
 • Samoa Tattoo 59

Penempatan

 • Tatu lengan Samoan

Anda mungkin melihat tatu Dwayne Johnson (the Rock) di TV, yang di bahu kirinya, iaitu tatu lengan khas Samoan. Tato samoa biasanya besar dan rumit, dengan beberapa simbol digabungkan, jadi lengan adalah kawasan biasa untuk meletakkan tatu seperti itu.

Bergantung kepada berapa besar yang anda mahukan, ia boleh meregang seluruh lengan untuk menjadi lengan lengkap atau anda boleh meletakkannya di sekitar bahu.

Tatu samoan

 • Tatu kaki Samoa

Kaki ini menyediakan ruang alternatif untuk meletakkan tatu, ditambah dengan mudah boleh disembunyikan jika anda tidak mahu kelihatan. Sekali lagi, tatu boleh cukup kecil untuk menutupi betis atau memanjangkannya ke paha. Kebanyakan wanita memilih untuk tatu di kaki mereka dan hanya memanjangkannya sedikit di atas pergelangan kaki.

Ini membentuk imej yang sangat comel yang boleh menjadi baik dengan kasut sapu.

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

 • Tatu muka

Bagi yang berani, tatu wajah akan menjadi ideal, faktor kecantikan tatu Samoa dan anda mempunyai tatu yang hebat. Secara terang-terangan, sangat sedikit orang yang mendapat tatu wajah kerana konotasi yang datang dengannya, tetapi tato leher dapat sama hebatnya.

Tatu samoan

Samoa Tattoo 46

Sumber

Samoa Tattoo 47

Sumber

 • Samoa Tattoo 56
 • Samoa Tattoo 54
 • Samoa Tattoo 55

Jenis

Tato-tato ini berbeza-beza dengan penggunaan dan makna, dengan pemakai memilih reka bentuk yang mempunyai mesej yang ingin dihantar.

 • Tato suku Samoa

Reka bentuk ini terdiri daripada pukulan panjang untuk membentuk bentuk reben. Sudah tentu, simbol-simbol lain dimasukkan untuk menghiasi strok dan membuatnya menonjol. Kerana reka bentuk yang terlibat terutamanya elemen linear, ia boleh dipasang di mana-mana bahagian badan dan ia adalah perkara biasa di sekitar lengan.

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

 • Tato samoan tradisional

Pe'a adalah reka bentuk tradisional yang paling biasa kerana ia juga biasa di Samoa kuno sebagai hak permulaan. Ia meliputi selimut badan dari pinggang ke lutut dan juga sebahagian besarnya terdiri daripada garis yang bergerak di sekitar badan orang itu.

Satu lagi simbol yang terdapat dalam reka bentuk yang paling tradisional ialah gigi hiu, atau 'niho mano', sebenarnya hampir 50% daripada semua tatu Polynesian termasuk gigi yu.

Tatu samoan

Ini diwakili oleh segitiga dengan tepi tajam yang disusun di sepanjang pukulan tatu. Simbol ini mewakili keganasan jerung tetapi juga kuasa dan keberanian. Kebanyakannya, gigi hiu mewakili tuhan orang Polinesia.

 • Enata

'Enata' adalah motif tipikal di kebanyakan tatu Samoa, dan digunakan untuk mewakili hubungan antara orang dan juga dengan tuhan-tuhan. Simbol ini juga boleh digunakan untuk mewakili pelbagai aspek kehidupan seperti kelahiran dan kematian, pengalaman hidup dan pangkat dalam masyarakat.

Tato samoa

Selain mewakili benda, ia juga boleh digunakan untuk menggambarkan tindakan, contohnya, enata yang dihadapi makhluk dapat mewakili mempertahankan makhluk sementara enata yang menghadap jauh dari sesuatu menunjukkan musuh.

Untuk memahami bagaimana ini berfungsi, anda perlu memahami bentuk enata. Pada asasnya, ia mengambil bentuk 'W', walaupun strok boleh dihiasi untuk membuat bentuk yang lebih baik. Apabila digunakan bersama-sama dengan simbol-simbol lain, ia membentuk rantaian gelombang, yang sesuai untuk kebanyakan tatu Polinesia.

Tato samoa

Tato samoa

Tato samoa

 • Penyu Samoa dan tatu kerang

Penyu adalah satu lagi simbol umum dalam tatu Polinesia, dan biasanya dicipta dengan menggabungkan dua enatas. Penyu, yang dapat bergerak dari darat ke laut dianggap sebagai medium yang mana orang menyeberang ke dalam kehidupan akhirat.

Penyu juga boleh digunakan untuk mewakili kesuburan, umur panjang, keluarga, kesatuan dan juga kesihatan yang baik.

Tato samoa

 • Penggambaran matahari

Walaupun matahari dianggap sangat oleh orang Samoa, ia tidak boleh digunakan secara mandiri dalam tatu. Dengan sendirinya ia boleh mewakili kepimpinan dan juga keabadian, tetapi biasanya digabungkan dengan simbol lain.

Sebagai contoh, matahari di tengah dengan arka yang memancar di luar untuk mewakili lautan boleh digunakan untuk mengakui kitaran hidup dan kematian hidup.

Tato samoa

 • Lautan dan ombak

Sebagai sebuah pulau, orang Samoa belajar untuk bergantung kepada laut untuk mata pencarian mereka. Selain itu, orang Polinesia percaya lautan menjadi tempat berehat terakhir mereka dan di mana semua orang pergi selepas kematian. Lautan diwakili sebagai bulatan yang tidak lengkap, arka, memancar keluar.

Ia juga boleh ditambah kepada garis dengan menunjukkan gelombang menunggang di atas.

Tato samoa

 • Tiki

Tiki adalah tokoh manusia yang kecil dan mereka digunakan terutamanya untuk perlindungan. Reka bentuk tiki boleh termasuk wajah yang lengkap, dengan mata, hidung, telinga dan mulut tetapi ia juga boleh mengandungi hanya satu ciri. Setiap ciri wajah mempunyai makna, seperti hidung untuk bahaya 'berbau' dan memberi amaran kepada orang itu.

Tiki sangat biasa di tato Samoa, walaupun biasanya digabungkan dengan reka bentuk lain. Kerana ia mempunyai pelbagai makna, reka bentuk boleh mempunyai makna yang sangat khusus kepada orang yang memakai tatu, yang telah membuat reka bentuknya agak popular.

Tato samoa

 • Kacang

Ini adalah yang paling tradisional dari semua tato Samoa. Ia juga sangat simbolik dan kebanyakan lelaki mempunyai tatu reka bentuk ini. Pe'a tradisional adalah tatu besar, memanjangkan dari pinggang, tepat di bawah perut, dan meregangkan ke lutut.

Sesetengah orang masih menggunakan reka bentuk, walaupun ia tidak begitu biasa pada masa kini.

Samoa Tattoo 48

Sumber

Samoa Tattoo 49

Sumber

Samoa Tattoo 50

Sumber

 • Samoa Tattoo 51
 • Samoa Tattoo 52
 • Samoa Tattoo 53

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

30 − 21 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: