70+ Design & Makna Tatu Mesir Purba – Sejarah pada Tubuh Anda (2018)

Tatu Mesir

Terdapat pelbagai jenis tatu yang boleh anda pilih dan salah satunya adalah tatu Mesir. Tato-tato ini dibuat dengan pelbagai simbol dan mereka mengambil makna yang berbeza sama sekali. Berikut adalah tatu Mesir, bersama-sama dengan makna mereka.

Tatu Mesir 51

Sumber

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Sejarah

Tato ini adalah antara konsep asli tatu. Simbol-simbol Mesir direka daripada imej-imej penting orang Mesir. Ramai tahun yang lalu, tatu tidak digunakan untuk fesyen, seperti yang digunakan sekarang. Sejarah asal tatu bermula dan mereka mempunyai simbol tertentu yang ditarik pada kulit mereka.

 • Tatu Mesir 72
 • Tatu Mesir 70
 • Tatu Mesir 71

Tattoo Mesir

Tatu Mesir 52

Sumber

Tattoo Mesir 53

Sumber

Mumi yang dipelihara dikaji dan disedari untuk mempunyai tatu.

tatu (1)

tatu (2)

tatu (3)

tatu (4)

tatu (5)

tatu (6)

Orang-orang yang paling biasa yang menggunakan tatu di Mesir kuno adalah wanita, kerana tato memainkan peranan khusus. Reka bentuk tatu kuno serupa dengan budaya tradisional, Afrika Utara dan Asia Barat.

tatu (8)

tatu (10)

Tatu Mesir


Maksud tato Mesir

Tato ini mempunyai makna yang berbeza sama sekali. Di Mesir Kuno, wanita memakai tatu dengan pelbagai alasan. Ada yang digunakan sebagai tanda pelacur atau mereka membantu melindungi wanita dari STD.

 • Tatu Mesir 69
 • Tatu Mesir 67
 • Tatu Mesir 68

Tattoo Mesir

Tattoo Mesir

Tattoo Mesir 54

Sumber

Tattoo Mesir 55

Sumber

Walau bagaimanapun, mereka juga dipakai sebagai tanda sambungan rohani. Ia memainkan bentuk azimat ketika wanita itu mengalami kesulitan ketika menyerahkan bayi. Tatu ini digunakan di sekitar abdomen, pada payudara dan di atas paha.

Apabila wanita hamil, coraknya akan menghulurkan dengan cara melindungi wanita itu.

tatu (11)

tatu (12)

tatu (13)

Sesetengah simbol seperti Bes, diletakkan di atas paha untuk menjaga proses kelahiran dan memastikan wanita itu selamat menyampaikannya. Adalah dipercayai bahawa Bes akan melindungi wanita ketika dalam keadaan buruh. Pada dasarnya ia sepatutnya diletakkan di atas paha. Ini adalah sebab mengapa tatu kebanyakannya dipakai oleh wanita.

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Dalam era moden, tatu datang dengan gelombang baru, mempunyai makna baru. Beberapa makna tatu yang lain dengan simbol Mesir termasuk yang berikut.

 • Sambungan Ilahi

Terdapat beberapa tatu yang mempunyai tuhan-tuhan Mesir, yang digunakan untuk menghubungkan orang itu ke dunia ilahi. Mereka digunakan sebagai perlindungan dari tuhan-tuhan yang telah ditarik pada kulit.

Tattoo Mesir

Tattoo Mesir

Tatu Mesir 56

Sumber

 • Tribute / pengorbanan 

Tato juga digunakan sebagai tanda pengorbanan kepada tuhan. Jenis tuhan yang telah ditarik pada kulit akan menjadi yang akan diperingati atau ia akan menjadi korban kepada tuhan itu.

 • Sebagai azimat / pelindung

Tato juga dipakai sebagai jimat, untuk kekal menandakan badan dan juga, tatu digunakan sebagai perlindungan perubatan. Ia juga melindungi orang yang memakainya dari kuasa ajaib, bergantung pada kuasa tuhan yang telah ditarik.

Tatu Mesir

Tatu Mesir


Jenis-jenis tatu dengan simbol Mesir

Tato-tato ini pada dasarnya direka, berdasarkan simbol-simbol Mesir biasa yang kebanyakannya berkaitan dengan dunia rohani. Berikut adalah tatu umum bersama-sama dengan makna mereka.

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir 57

Sumber

Tatu Mesir 58

Sumber

 • Tatu Mesir 64
 • Tatu Mesir 65
 • Tattoo Mesir 66
 • The Ankh

Ini hampir simbol Mesir paling popular yang dipaparkan dalam tatu. Ankh melambangkan kunci kehidupan dan Sungai Nil. Sungai Nil adalah keturunan utama Mesir. Ia dipakai di mana-mana bahagian badan.

Tatu Mesir

 • Mata

Ini juga dikenali sebagai mata Horus dan dipercayai sebagai mata melihat semua tuhan langit. Horus kehilangan matanya sekiranya berlaku perang dan ia ditemui di tempat lain. Simbol ini digunakan dalam tatu dan orang percaya bahawa ia menawarkan perlindungan.

Orang lain percaya bahawa ia mempunyai kuasa penyembuhan. Nama lain untuk simbol ini ialah mata Ra.

Tattoo Mesir

 • Bastet

Ini adalah dewi kucing yang kebanyakannya digunakan oleh pencinta kucing. Ia tidak jelas mengenai maksudnya, tetapi kebanyakannya digunakan pada lengan atas, maka ekor keriting di sekitar lengan dengan gaya.

Tatu Mesir

Tatu Mesir

 • Firaun

Firaun adalah raja Mesir kuno dan ini hanyalah nama yang diberikan kepada raja-raja yang berbeza yang menjadi raja pada suatu masa tertentu. Walau bagaimanapun, Firaun asal dan Firaun pertama adalah yang akan muncul dalam kebanyakan imej dan simbol.

Tatu Mesir

Tatu Firaun diterapkan oleh beberapa orang dan ia akan digunakan kebanyakannya di belakang, untuk mengambil keseluruhan imej.

 • Dewa-dewa 

Terdapat juga beberapa tatu yang digunakan, berkenaan tuhan-tuhan Mesir, walaupun majoriti mereka adalah tuan-tuan Hindu. Ra adalah yang dipercayai sebagai yang paling berkuasa dari semua tuhan dan dia akan ditarik dengan banyak simbol lain yang mempunyai makna tersembunyi.

Tattoo Mesir

Tattoo Mesir

Tato akan menjadi gabungan tuhan-tuhan dan dewi, yang membawa makna yang berbeza sama sekali.

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

 • The Sphinx

Ini adalah satu lagi simbol popular yang sangat dihargai oleh orang Mesir. Ia tidak biasa sebagai tatu, tetapi sangat popular dalam budaya Mesir. Ini adalah patung yang telah dibuat dari batu besar. Patung itu mempunyai wajah seorang lelaki, dengan tubuh singa.

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Tatu Mesir

Ia dipercayai melindungi piramid popular di Mesir. Ia memerlukan banyak proses ketika membuatnya, yang bermaksud bahawa ia memerlukan seorang profesional untuk menggambarnya.

 • Scarab 

Ini adalah kumbang kotoran yang merupakan tanda spontan dan kelahiran semula. Ia kebanyakannya digunakan di bahagian belakang leher dan di pinggul. Tatu ini juga boleh selesa di pergelangan tangan, tetapi ia memerlukan seorang profesional, terutamanya jika anda perlu memilikinya berwarna.

Tattoo Mesir

 • Anubis

Ini juga merupakan simbol popular yang pada dasarnya adalah anjing yang diketuai oleh anjing, yang merupakan tuhan yang mati dan juga dipercayai menawarkan perlindungan. Adalah dipercayai bahawa dia mengawasi mereka yang telah meninggal dunia, untuk melindungi mereka. Ia akan sesuai di belakang dan ramai yang percaya bahawa dia menawarkan perlindungan.

Tattoo Mesir

Sebelum anda boleh memohon sebarang tatu, anda mesti tahu apa maksudnya dan anda mesti memilih seorang profesional, yang akan menggambarnya seperti yang diharapkan. Mengetahui makna tatu akan membantu anda memakainya dengan selesa, terutamanya jika ia terbuka kepada orang ramai.

Tattoo Mesir 59

Sumber

Mesir Tattoo 60

Sumber

 • Tattoo Mesir 61
 • Tatu Mesir 62
 • Tatu Mesir 63

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 3 = 2

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: