Bagaimana Mengelakkan Jangkitan Tatu: Penjagaan Selepas Sesuai

Jika anda tidak menjaga tatu anda maka anda boleh berisiko jangkitan, menggelegak, pudar dakwat, dan pendarahan - bukan seseorang yang ingin ditemui! Oleh kerana tatu membuka kulit anda harus ingat bahawa dakwat segar anda sebenarnya luka terbuka, dan merawatnya dengan sewajarnya. Kami mempunyai petua untuk menunjukkan kepada anda bagaimana.

Salah satu aspek yang paling penting tentang mendapatkan tatu adalah belajar bagaimana untuk menjaga dengan betul untuk mengelakkan risiko jangkitan tatu. Walaupun kebanyakan artis tatu akan memberi anda arahan yang sangat terperinci dan spesifik mengenai penjagaan tatu selepas penjagaan yang mereka mahu anda ikuti, ramai juga akan memberi anda permulaan yang baik dengan membekalkan anda dengan beberapa aplikasi salapan sehingga anda dapat ke kedai untuk lebih banyak bekalan anda sendiri. Walau bagaimanapun, aspek penting dalam penjagaan muka ini adalah memahami isu-isu yang mungkin anda hadapi seperti jangkitan, ruam dan keloids kulit. Mendidik diri sendiri pada "bagaimana jika" dapat membantu anda dengan cara yang lebih banyak. Anda bukan sahaja dapat mengenal pasti masalah sebelum ia tidak dapat dikendalikan, tetapi anda juga boleh mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk mengelakkannya bermula sepenuhnya!

Tattoo1

Jika anda dapat mengenali masalah dengan cepat, anda akan lebih cenderung untuk mengelakkan tatu yang cacat atau berubah. Walaupun anda mendapat jangkitan tatu, jika ditangani dan ditangani segera, anda akan dapat membersihkan jangkitan dan menyelamatkan tatu. Seperti yang anda akan lihat dari contoh-contoh berikut, jika dan apabila jangkitan tatu tidak keluar dari kawalan, kemungkinan anda boleh ditinggalkan dengan parut di tubuh anda di mana tatu anda digunakan. Ini, kami yakin, adalah perkara terakhir yang anda ingin pengalaman, terutamanya disebabkan oleh fakta bahawa tatu secara umum, bukanlah hobi yang murah. Anda lebih mungkin membayar wang yang baik untuk kerja dakwat anda, mengapa merosakkannya dengan tidak mengambil penjagaan yang sewajarnya?

1

Menjaga kawasan di mana anda mendapat tatu anda yang lembap dan bersih pada setiap masa adalah penting untuk penyembuhan yang betul. Walaupun kulit anda menyesuaikan diri dengan dakwat, ia memerlukan kelembapan untuk membantu menyelesaikannya dan menghulurkan dengan betul. Dalam beberapa hari pertama, ia adalah benar-benar normal untuk mengalami kulit yang dibesarkan di kawasan dan bentuk tatu - kebanyakan orang mengakui bahawa ia kelihatan seperti tatu mungkin telah diwarnakan pada kulit mereka. Ini adalah pembengkakan semulajadi yang disebabkan oleh dakwat di lapisan bawah kulit. Selama beberapa hari pertama, dakwat yang berlebihan akan mendorongnya keluar dari kulit. Anda akan sedar bahawa semasa memohon salap, dakwat akan meresap ke tangan anda. Sekali lagi, ini adalah perkara biasa.

2vjpndk

Jika anda mula melihat lebam merah atau ruam sekitar atau di atas tatu, ini mungkin tanda-tanda bahawa jangkitan sedang berkembang. Anda harus menghubungi artis tatu anda dengan segera supaya mereka dapat menentukan sama ada ini adalah tindak balas atau jangkitan. Sesetengah reaksi mungkin kelihatan lebih teruk berbanding mereka. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, ini mungkin penyebab kerengsaan dan tidak bermakna bahawa anda mempunyai jangkitan tatu.

18

Jangkitan tatu boleh melihat banyak cara yang berbeza bergantung kepada kulit anda atau keterukan jangkitan. Ramai orang mengalami keloids kulit yang dengan cepat bertukar kepada benjolan yang retak, retak pada kulit. Ini boleh di atas atau di sekitar kawasan tatu dan jika dibiarkan tanpa pengawasan, ia sebenarnya boleh tumbuh ke titik di mana dakwat tatu atau tidak lagi terlihat.

hqdefault

Semasa peringkat awal jangkitan tatu, anda mungkin mendapati bahawa tatu mungkin berubah warna. Ini adalah tanda pertama bahawa sesuatu adalah salah. Walaupun dakwat warna boleh pudar jika penjagaan muka yang betul tidak diikuti seperti mencuci dengan sabun tidak lama lagi atau mendedahkan dakwat ke matahari dalam tempoh 8 minggu pertama, ia tidak sepatutnya terurai. Perubahan warna, dalam hal ini bermakna bahawa dakwat hijau akan berubah menjadi dakwat kuning atau warna kecoklatan.

imej

Satu lagi bentuk jangkitan tatu adalah apabila kulit di sekitar tatu menjadi kasar dan rapuh. Anda mungkin merasakan kawasan tersebut mengetatkan dan menyerupai permukaan seperti kulit. Ini adalah tanda pertama yang pasti bahawa kulit tidak mengekalkan kelembapan sama sekali. Apabila kulit terlalu kering, ia boleh menolak dakwat dan badan anda akan cuba melawan dan mengandungi apa yang difikirkannya adalah objek asing di bawah kulit.

imej5

Penjagaan tatu yang betul

  1. Hanya simpan tatu yang dilindungi selama dua jam pertama selepas selesai. Keluarkan balutan atau balut selepas 1-2 jam untuk memastikan bahawa dakwat mempunyai ruang untuk nafas. Udara semulajadi akan membantu proses penyembuhan bermula
  2. Pastikan kawasan itu bersih dan lembap sepanjang masa. Gunakan hanya salap yang disyorkan oleh artis tatu anda atau krim khusus untuk penjagaan tatu seperti Tattoo Goo.
  3. Untuk beberapa hari pertama, jangan biarkan air atau sabun langsung menyentuh kawasan tatu. Anda boleh menggunakan kain lap hangat untuk pergi ke kawasan itu dan pastikan ia bersih
  4. Elakkan pendedahan langsung kepada matahari, klorin atau air garam selama sekurang-kurangnya 6-8 minggu
  5. Jangan gunakan produk alkohol di sekeliling kawasan sekurang-kurangnya 4 minggu
  6. Jangan memilih kulit pada tatu atau menggosok secara kasar
  7. Apabila memohon salap, sapukan dengan lembut, gerakan bulat sehingga seluruh kawasan dilindungi

PRinc_rm_photo_of_henna_tattoo

Tanda-of-a-infected-tatu

Tatu-Jangkitan

teruk-tatu-jangkitan-pernah-L-DoZE0B

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

36 − 34 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: